top of page

Güneş Yanıklarına Son !



Araba Güneş Yanıkları Nasıl Meydana Gelir?

Güneş yanıklarının oluşmasında en önemli etken güneş ışınlarının yüksek sıcaklıklar ile birlikte araca ulaşmasıdır. Araçların park halinde uzun saatler boyunca güneş altında kalması bu problemlerin oluşmasını sağlamaktadır. Aracınızın boyası üzerinde bulunan vernik, zamanla güneş ve sıcak havanın etkisiyle yanmaya başlar ve boyada lekelenmeler meydana gelir. Eğer aracınızın boyasında küçük lekeler, renk solmaları başladıysa araba güneş yanıkları ile karşılaştınız demektir. Araba güneş yanıkları küçük bir bölge olarak başlar, çözüm sağlanmazsa ciddi boyutlara ulaşmaktadır.

Güneş yanıkları, kaporta boyasının etkisini kaybetmesiyle birlikte ortaya çıkan bir durumdur. Oto tamircilerinin deyimiyle ‘araç kanseri’ olarak da tabir edilen güneş yanıkları, aracın özellikle tavan bölgesinde, ön kaputta ve arka bagaj kapağında görülebilir. Peki araçlarda güneş yanığı sebepleri nelerdir? Nasıl engellenir? Oluşan güneş yanığı nasıl giderilir?


Güneş yanığı neden olur?

*Güneş ışınları

*Kuş pislikleri

*Araç üzerine sıçrayan kimyasallar

*Ağaç reçineleri

*Sürekli araç üzerine (kalitesiz) pasta atılması

*Aracı sürekli yıkamak

Son zamanlarda güneş yanıkları araçların en önemli sorunlarından biri olmaya başladı. Araç sayısındaki ciddi artış sebebiyle kapalı otopark sayısının yetersizliği araçların uzun zaman boyunca güneşin altında kalmasına yol açmaktadır. Açık alanda güneşin ve sıcağın etkisiyle arabaların boyasında soluklaşmalar başlayabilir. Eğer aracınızın boyasında sık sık pasta cila koruması, seramik kaplama gibi güneş yanıklarına karşı önlemler almadıysanız başınıza ciddi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Araçların park halinde uzun saatler boyunca güneş altında kalması bu problemlerin oluşmasını sağlamaktadır. Aracınızın boyası üzerinde bulunan vernik, zamanla güneş ve sıcak havanın etkisiyle yanmaya başlar ve boyada lekelenmeler meydana gelir. Eğer aracınızın boyasında küçük lekeler, renk solmaları başladıysa araba güneş yanıkları ile karşılaştınız demektir. Güneş yanıkları ilk başlarda ufak nokta olarak başlamakta ve zamanla bu noktalar büyüyerek aracınızda kötü görüntüler oluşturmaktadır.

Güneş yanığı nasıl giderilir?

Güneş ışıkları ve sıcak zamanla otomobilin boyasının deforme olmasına neden olabilir. Özellikle sıcak bölgelerde, uzun süre açık alanda park edilen araçlarda görülen güneş yanıkları başlangıç aşamasında ise pasta ve cila uygulaması ile giderilebilir. Pasta, yüzeydeki hasarlı katmanı aşındırarak alttaki sağlam boya katmanını ortaya çıkarır. Pastadan sonra uygulanan cila ile hasarlı bölge eskisi gibi temiz ve parlak görünür. Eğer güneş yanığı ileri dereceye ulaştıysa kaporta ustanızla iletişime geçmenizde fayda vardır. Güneş Yanıklarını Boyatmak Sorunu Çözer Mi?

Arabanızda güneş yanıkları mevcut ise çözüm olarak birkaç yöntem bulunmaktadır. Güneş yanığı oluşan bölümü tekrar boyatmak sizi bu kötü görüntüden kurtarabilir, fakat boyama işlemi sonrası boyanan bölüm ile aracınızın eski boyanmayan bölümleri arasında boya farkları ortaya çıkacaktır. Ayrıca boyatma işlemi aracınızı satarken ekspertizler tarafından tespit edilerek satım sırasında alıcı için sorun oluşturabilir ve arabanızda değer kaybı yaşayabilirsiniz. Arabanızda güneş yanığı olan bölgenin boyutuna göre boyatma işleminde fiyat değişiklikleri oluşabilir ve ciddi paralar ödeyebilirsiniz.

Arabanızda Oluşan Güneş Yanıklarına Vernik Sökücüler Çare Olur Mu?

Arabanızda oluşan güneş yanıklarına bir başka çözüm ise son yıllarda sayısı gittikçe artan vernik çözücü solüsyonlar ve seramik kaplama işlemleridir. Güneş yanığı oluşan bölgeye uygulanan vernik çözücü solüsyonlar yanığın kalkmasını sağlar ve geriye aracınızın verniksiz boyası kalır. Verniksiz olarak kalan boya üzerine tekrar boya koruma verniği sürülmesi sonrasında aynı bölge üzerinde seramik kaplama uygulanması ve en sonunda aracınızın tamamen pasta cila yapılması aracınızdaki güneş yanığı sorununu giderecektir.


Gelişen teknoloji ile birlikte birçok firma tarafından piyasaya sürülen vernik çözücü solüsyonlar ve seramik kaplama ürünleri sayesinde arabanızı boyatmadan güneş yanığı derdinden kurtarabilirsiniz. Bu yöntemin tercih edilmesi ile birlikte aracınız alım satım anında yapılan kontrollerde boyatma işlemi olmadığı anlaşılacağı için herhangi bir değer kaybı yaşamadan satış işlemi yapabilirsiniz. Burada en önemli olan şey vernik çözücü yöntemi tercih edilecek ise profesyonel olarak bu işlemi yapan yerlere yaptırmak gerekmektedir. İnternet üzerinden satılan ucuz ve garantisiz ürünler kullanarak yapılan güneş yanığı giderme işlemi başınıza daha büyük dertler çıkarabilir.


Güneş yanığı önlemi nasıl alınır?

Güneş yanıklarını önlemek için yapmanız gereken en önemli şey; düzenli olarak (çok sık pasta cila yaptırmak olarak algılanmamalı!) pasta cila ve koruma bakım işlemlerini yaptırmak. Boya üzerinde koruma olması durumunda direkt olarak gelen güneş ışınlarını kesmiş olur ve ışınların aracınızla temas etmesini engellersiniz. Zira korumalı araçların boyaları üzerinde güneş yanığı asla oluşmaz; boya üzerinde güneşe bağlı soyulma gibi durumlar da söz konusu değildir. Düzenli olarak yaptıracağınız bu işlemler sayesinde cebinizden büyük meblağlar çıkmayacaktır.

Diğer bir önemli önlem ise; mümkün olduğu kadar aracınızı güneş altında tutmayınız. Güneş altına bırakma durumunuz olursa da koruyucu araç kılıfı tercih etmenizi öneririz.

7.843 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page