top of page

ARACIMA NİÇİN BAKIM YAPMALIYIM?

Güncelleme tarihi: 17 Kas 2020


Otomobil meraklılarının en çok dikkat ettiği hususlardan biri, aracının görünümü ve bakımlı oluşudur. Doğru bakım ürünlerini kullanarak aracımıza gereken bakımı sağlamak mümkündür. Dış etkenlerden gelecek zararlara (güneş ışığı, toz, kir vs…) karşı koruma kalkanı oluşturmak ve aracınızın değerini korumak için araç bakımı yapılmalıdır. Araç bakımının en önemli bölümünü pasta-cila uygulaması oluşturmaktadır.


PASTA-CİLA NEDİR?

Kaportalardaki çizik, lekelenme ve oksitlenme gibi kusurlardan kurtulmak için uygulanan en yaygın işlemlerin başında pasta-cila uygulaması gelir. Pasta ve cila uygulamaları birbirinden farklı olsalar da komple bakımı tamamlamak için birlikte kullanılmaktadır. Yıkama fırçalarının zamanla yüzeyleri çizmesi, güneş ışınlarının boya rengini matlaştırması ve sürüş anında yol üzerindeki çakıl taşı, kum gibi maddelerin yarattığı tahribat gibi sebeplerle aracınız zarar görebilir. Kaporta yüzeyinde bu nedenlerle oluşan deformasyonlar varsa aracınızı boyatmak yerine pasta-cila uygulamasını tercih edebilirsiniz. Bir tür sıvı zımparalama işlemi olarak da adlandırabileceğimiz pasta, araç yüzeyindeki boya kaplamasının fiziksel ve kimyasal yöntemlerle inceltilmesini sağlar. Pasta, kaporta yüzeyindeki çizik ve asidik kusurların yok edilebilmesi için yapılan ilk uygulamadır. Pasta ile boya yüzeyinde aşındırma yapılarak çiziklerin yok edilmesi amaçlanır. Bu aşındırma işleminde yüzeydeki boya inceltilerek çiziklerle aynı seviyeye getirilir. Çiziklerin derinliğine ve aracın rengine göre farklı türde pasta kullanmak gerekir. İkinci aşama ise hare giderici uygulamasıdır. Pasta işlemi sırasında veya aracın fırça ile yıkanmasından kaynaklı kaporta yüzeyinde küçük kılcal çizikler şeklinde hareler oluşmaktadır. Hareler, aracın boyasını kötü, eskimiş gösterir. Zamanla boya yüzeyinin daha çok aşınmasına ve yıpranmasına neden olur. Hare giderici ürünlerle bu tür sorunlardan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Son aşama ise cila uygulamasıdır. Yüzeyde kalan pürüzleri yok etmek ve mat görünümü daha parlak hale getirmek için yapılan işleme cila denir. Bu işlem otomobil yüzeyine parlaklık verir ve koruma sağlar.

PASTA-CİLAYI NASIL UYGULAMALIYIM?


Pasta yapılacak alanların dışındaki bölgelerin maskeleme bandıyla kapatılarak pastanın diğer bölgelere yayılması önlenmesi gereklidir. Polisaj makinesi ile dairesel hareketler çizilerek pasta işlemine başlanır. Pasta işlemi elle de uygulanabilir ancak polisaj makinesinin yapacağı etkiyi elle vermek çok güçtür. Herhangi bir aksilikten kaçınmak için işlemi yavaş ve yumuşak tutmak en mantıklı tercih olacaktır. Polisaj makinesiyle uygun devirde pasta yapıldıktan sonra bir süre beklenip pasta yapılan bölgeler temiz bir bezle silinmelidir. Silme işleminin ardından hare giderici yardımıyla polisaj makinesinin ve bezin yüzeyde bıraktığı dairesel lekeler ortadan kaldırılmalıdır. Son işlem olan cila uygulaması ise hem makine ile, hem de elle yapılabilir. Cilanın elle yapılması tavsiye edilir. Cilayı eşit miktarda kaporta yüzeyine döktükten sonra mikrofiber bezle dairesel bir şekilde cila iyice yüzeye yedirilmelidir. Ardından başka temiz bir mikrofiber bezle cila silinip parlatılmalıdır. Bu işlemlerde farklı temiz bezler kullanılması önerilir.

102 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

留言


bottom of page